“Ελαιόλαδο… έξτρα πολύτιμο: Οι θεραπευτικές του ιδιότητες”
Ανάμεσα στα «υπερόπλα» της μεσογειακής διατροφής, κατέχει δεσπόζουσα θέση όχι μόνο για τη γεύση του, αλλά και για τις ευεργετικές του ιδιότητες στον οργανισμό. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, το ελαιόλαδο έχει συνδεθεί με την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων, την καρδιαγγειακή υγεία και τη μακροβιότητα.
✒ Άρθρο στο περιοδικό “VITA” από την δρ Αικατερίνη Σκενδέρη, Βιοχημικό-Διατροφολόγο,
Μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ) του Τμ. Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής
👉 Το ελαιόλαδο ανάμεσα στα «υπερόπλα» της μεσογειακής διατροφής, κατέχει δεσπόζουσα θέση όχι μόνο για τη γεύση του, αλλά και για τις ευεργετικές του ιδιότητες στον οργανισμό. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, έχει συνδεθεί με την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων, την καρδιαγγειακή υγεία και τη μακροβιότητα. Η επιστήμη και η εξέλιξη της βιοτεχνολογίας επιβεβαιώνουν τις αντιλήψεις των αρχαίων κατατάσσοντας το ελαιόλαδο μεταξύ των φαρμακευτικών ουσιών που συμβάλλουν κατά του καρκίνου, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και της γήρανσης. Σήμερα, είναι γνωστό ότι οι θεραπευτικές ιδιότητες και γενικότερα η διατροφική και βιολογική αξία του συνίστανται στην τέλεια αναλογία των χημικών του συστατικών.
✅ Το ελαιόλαδο αποτελείται κατά 74% από ελαϊκό οξύ, ένα απαραίτητο για τον οργανισμό μας ακόρεστο λιπαρό οξύ. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχονται στο ελαιόλαδο μειώνουν τα επίπεδα της «κακής» LDLχοληστερόλης και δεν επηρεάζουν τα επίπεδα της «καλής» HDL χοληστερόλης. Επίσης, το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Ε και Κ, καθώς και σε φλαβονοειδή και αρωματικές φαινόλες, που συμμετέχουν σε μηχανισμούς οι οποίοι καθυστερούν το γήρας και δρουν ενάντια στις λοιμώξεις, στον καρκίνο και στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Μεταξύ των αντιοξειδωτικών φαινολικών ενώσεων, η ελευρωπαΐνη, που βρίσκεται στον καρπό και στα φύλλα της ελιάς, έχει βακτηριοκτόνο και βακτηριοστατική δράση.



