Πόλεις-λιμάνια και θαλάσσιοι δρόμοι της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πόλεις-λιμάνια και θαλάσσιοι δρόμοι της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, αντικείμενο μεγάλου Διεθνούς Συνεδρίου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Συνέδριο «Πόλεις - λιμάνια και θαλάσσιοι δρόμοι στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα (18ος - 21ος αιώνας)», που συνδιοργανώθηκε από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στις 22 – 24 Νοεμβρίου 2018 στις εγκαταστάσεις του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου στην Αθήνα. Στο Συνέδριο συμμετείχαν πάνω από εκατό επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι εξέτασαν την καθοριστική σημασία των θαλάσσιων διαδρομών και των πόλεων-λιμανιών της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας από το 18ο αιώνα έως σήμερα, στη διαμόρφωση του οικιστικού χώρου και περιβάλλοντος, του πολιτισμού, αλλά και της γενικότερης ανθρώπινης δραστηριότητας.

IMG 4383Η Πρύτανις του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Καθηγήτρια Μαρία Νικολαΐδη καλωσόρισε τους συνέδρους, ενώ ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Καθηγητής Στέλιος Κατρανίδης, κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου.

Το συνέδριο τίμησαν με την παρουσία τους και απηύθυναν χαιρετισμό: η Α.Ε. ο Πρέσβης της Ρουμανίας στην Ελλάδα κ. Lutian Fătu, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Ιωάννης Μώραλης, η Προϊσταμένη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας του ΥΠΠΟΑ κ. Ανδρομάχη Κατσελάκη, η Προϊσταμένη του eleni gavraeuaggelia georgitsogianniΤμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΠΟΑ κ. Μαριάνθη Αναστασιάδου, το μέλος του Δ.Σ. του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος»- Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης, Καθηγητής Στράτος Παπαδημητρίου, η εκπρόσωπος της ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ (Αθανάσιος & Μαρίνα Μαρτίνου) κ. Μαρία Ποντικού, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» κ. Θοδωρής Τζούμας. Αναγνώστηκε επίσης χαιρετισμός της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μαρίας Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη. Τέλος, χαιρετισμό απηύθυναν η Πρόεδρος του Τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κωνσταντίνα Κουτρούμπα, καθώς και οι Καθηγήτριες Ελένη Γ. Γαβρά (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) και Ευαγγελία Γεωργιτσογιάννη (Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο), εκ μέρους της Επιστημονικής και Οργανωτικής επιτροπής του Συνεδρίου.

f8Nmlm1w.jpegΚεντρικοί ομιλητές του Συνεδρίου ήταν οι καθηγητές: Γεώργιος Πρεβελάκης, [Πανεπιστήμιο Paris I (Πάνθεον- Σορβόννη), Γαλλία], IMG 4396Michel Bruneau (CNRS, Πανεπιστήμιο Bordeaux-Montaigne, Γαλλία), Veli Aydin (Πανεπιστήμιο Tekirdag Namik Kemal, Τουρκία), Henk Driessen (Πανεπιστήμιο Radboud Nijmegen, Ολλανδία) και Χάρης Κοκκώσης (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας).

 

Οι θεματικές ενότητες που εξετάστηκαν ήταν οι ακόλουθες:

 • Θεωρητικές προσεγγίσεις. Πολιτικές - γεωπολιτικές και οικιστικός χώροςCdqvliqQ.jpeg
 • Κοινωνικο-οικονομική διαδικασία ανάπτυξης οικισμών και παραθαλάσσιων περιοχών
 • Αστικός και περιφερειακός θαλάσσιος χώρος και δίκτυα, φυσικό και τεχνητό περιβάλλον
 • Οικιστικό απόθεμα, πολιτιστική κληρονομιά (μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικοί τόποι) και θάλασσα
 • Διαχείριση - ανάδειξη οικιστικού αποθέματος, πολιτιστικής κληρονομιάς
 • Λιμάνια και πόλεις - σταθμοί ως τόποι συνάντησης του τοπικού με το Αλλού. Σημειωτικές προσεγγίσεις
 • Προβολή πολιτιστικού αποθέματος σε πόλεις-λιμάνια και τουρισμός

Το Συνέδριο αποτελεί θεωρητική συνέχεια του διεθνούς συμποσίου «Πολιτισμός και Χώρος στα Βαλκάνια. 17ος-20ός αιώνας», το οποίο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Νοέμβριο του 2014 από το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη. 

Το Συνέδριο πρόσφερε σε μέλη της επιστημονικής κοινότητας, ακαδημαϊκούς, στελέχη του ευρύτερου δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, καθώς και σε νέους ερευνητές, διδακτορικούς, μεταπτυχιακούς και φοιτητές τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ομιλίες διακεκριμένων ακαδημαϊκών από Πανεπιστημιακά και Ερευνητικά Ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, να παρουσιάσουν τις εργασίες και την έρευνά τους, να παρακολουθήσουν άλλες παρουσιάσεις με ευρύτητα επιστημονικών κατευθύνσεων και να συμμετάσχουν σε γόνιμες συζητήσεις, ώστε να προκύψουν ιδέες για μελλοντικούς επιστημονικούς στόχους. 

Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018 έγινε επίσκεψη των Συνέδρων στον Πειραιά, που περιλάμβανε ξενάγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά και δεξίωση από το Δήμο Πειραιά. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Πειραιά (Οργάνωση: Διεύθυνση Πολιτισμού Δήμου Πειραιά). 

Το Συνέδριο εντάχθηκε στο ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΤΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 2018 και τέθηκε υπό την αιγίδα του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ. Χορηγοί: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΕΥΝΩΝ), ΧΑΡΟΚΟΠΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΣ ΙΔΡΥΜΑ «ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΣ» ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ, ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ. Με την υποστήριξη του ΔΗΜΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ. Με τη συνεργασία του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ «Η ΣΚΙΑΘΟΣ». Με την οργανωτική υποστήριξη των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών: «Ιστορία, Ανθρωπολογία και Πολιτισμός στην Ανατολική και Νοτιανατολική Ευρώπη» (Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών –Πανεπιστήμιο Μακεδονίας) και «Εκπαίδευση και Πολιτισμός» (Τμήμα Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας – Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο). Χορηγοί επικοινωνίας: Εφημερίδες «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» και «ΚΕΡΔΟΣ», Περιοδικό «PLEFSI», ATLAS TV (ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ).

101 2385a

Info-day around Erasmus 06.12.2018

Erasmus!
Είσαι και εσύ από αυτούς που ακούνε την λέξη Erasmus και αναρωτιέσαι τι είναι; dec 2018

Ή είσαι από αυτούς που ανυπομονούν να ζήσουν την εμπειρία αυτή;
Δεν έχει σημασία, αν ξέρεις ή όχι! Δεν έχει σημασία, αν έχεις πάει ή όχι! Γιατί πολύ απλά είμαστε εδώ για εσάς και για την ενημέρωση σας!
Σημειώστε την ημερομηνία, Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου, και ελάτε να παρακολουθήσετε 12:00 με 14:00, την ενημέρωση που θα γίνει για εσάς γύρω από το Erasmus.

Θα έχετε την δυνατότητα να μάθετε τι είναι το πρόγραμμα Erasmus+, να ενημερωθείτε από τους τμηματικούς υπεύθυνους, να μοιραστούν μαζί σας την εμπειρία τους φοιτητές που ήδη έχουν μετακινηθεί ή βρίσκονται τώρα Erasmus και να εκφράσετε οποιαδήποτε απορία έχετε σχετικά με το πρόγραμμα.
Επιπλέον, ο εθελοντικός φοιτητικός σύλλογος ESN Haro θα παρουσιάσει τον κόσμο του ESN (Erasmus Student Network) και θα γνωρίσετε μια άλλη πτυχή του Erasmus χωρίς να χρειαστεί να βγείτε εκτός Ελλάδας. Μετά το πέρας της παρουσίασης, τα μέλη θα σας περιμένουν για χαλαρή συζήτηση και καφέ, σε περίπτωση που θέλετε να έχετε μια παραπάνω επαφή, έξω από το χώρο του αμφιθεάτρου.
Σας περιμένουμε! Ελάτε να μοιραστούμε τον μαγικό κόσμο του Erasmus!

24.07.2018 Ορκωμοσία των διδακτόρων του Πανεπιστημίου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 

phd

Σας προσκαλούμε στην ορκωμοσία των διδακτόρων του Πανεπιστημίου μας που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών  του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου,

την Τρίτη 24 Ιουλίου 2018 

Ώρα 13.00

 

15.11.2018 Ορκωμοσία των διδακτόρων του Πανεπιστημίου

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 

phdΣας προσκαλούμε στην ορκωμοσία των διδακτόρων του Πανεπιστημίου μας που

θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών  του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου,

την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018,  Ώρα 13.00

 

 

*Ενημερώνουμε τους συμμετέχοντες στις ορκωμοσίες ότι θα υπάρχουν φωτογράφοι, οι οποίοι θα καλύπτουν την εκδήλωση και ότι με την παρουσία τους σε αυτή θεωρείται ότι συναινούν στη λήψη φωτογραφιών.

24.07.2018 Ορκωμοσία νέων πτυχιούχων

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ23032849 10214588594857931 3096767676805050356 n

Σας προσκαλούμε στην ορκωμοσία των νέων πτυχιούχων του Πανεπιστημίου μας

που θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο «Γεώργιος Καραμπατζός» του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου,

σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα: 

Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

 Ώρα 10.30

 • Τμήμα Οικιακής Οικονομίας & Οικολογίας
 • Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής
 • Τμήμα Γεωγραφίας
 • Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής

 Ώρα 11.30

 • ΠΜΣ «Βιώσιμη Ανάπτυξη»
 • ΠΜΣ «Εκπαίδευση και Πολιτισμός»
 • ΠΜΣ «Εφαρμοσμένη Διαιτολογία – Διατροφή»
 • ΠΜΣ «Εφαρμοσμένη Γεωγραφία και Διαχείριση του Χώρου»
 • ΠΜΣ «Πληροφορική και Τηλεματική»

Page 1 of 12