Ομαδική Έκθεση NutriDelicious Art: Η τέχνη, η δημιουργικότητα και η έμπνευση στους διαδρόμους του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου!

 

1

 ελληνικη καρτα

 

αγγλ κάρτα

 

Η επιμελήτρια Νίνα Φραγκοπούλου, Δρ. Θαλάσιας Οικολογίας και π. Επίκ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών σας καλωσορίζει στην Ομαδική Έκθεση NutriDelicious Art!

Η ιδέα να παρουσιάσουμε την έκθεση “NutriDelicious Art” με θέμα τη διατροφή στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο βασίζεται καταρχάς στην πεποίθησή μου για την αξία της σύγκλισης της τέχνης με την επιστήμη, στην πίστη μου για τους νέους ορίζοντες όπου μπορεί να οδηγήσει η επικοινωνία των καλλιτεχνών με τους επιστήμονες, προς όφελος και των δύο πλευρών. Το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο επιλέχθηκε ως ο καλύτερος κατά τη γνώμη μου Πανεπιστημιακός χώρος -πρότυπο για τα Ελληνικά Πανεπιστημιακά δεδομένα- στον οποίο η παρουσίαση μιας έκθεσης στους κοινόχρηστους χώρους του είναι εφικτή, και το θέμα επιλέχθηκε λόγω του ότι το Χαροκόπειο υπήρξε πρωτοπόρο στον ελληνικό ακαδημαϊκό χώρο στο αντικείμενο της διατροφής.

Τι καλύτερο από την παρουσίαση μιας έκθεσης που γεφυρώνει την τέχνη με την επιστήμη, στην περίπτωση μας τη διατροφή, στον λειτουργικό – βιωματικό της χώρο, σε ένα Πανεπιστήμιο γεμάτο φοιτητές και διδακτικό - ερευνητικό προσωπικό, στα φουαγιέ και στους διαδρόμους του.

Έτσι, έχουμε τη χαρά να παρουσιάσουμε 51 θαυμάσια έργα από σαράντα ένα σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες, που εκθέτουν στα τρία μεγάλα φουαγιέ του Πανεπιστημίου. Στο φουαγιέ του κεντρικού κτηρίου, όπου εκθέτουν 9 καλλιτέχνες/-ιδες, και στα δύο φουαγιέ του κτηρίου Πετρούτση. Στο ισόγειο του κτηρίου Πετρούτση εκθέτουν 11 καλλιτέχνες/-ιδες και έξω από την αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου εκθέτουν 21 καλλιτέχνες /-ιδες.

Τα έργα της έκθεσης, που εμπνέονται από τη διατροφή, είναι έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και βίντεο και πολλά από αυτά δημιουργήθηκαν ειδικά για την έκθεση, ξεκινώντας από το 2019 που αρχίσαμε να την οργανώνουμε. Άλλα είναι ρεαλιστικά άλλα αλληγορικά, άλλα ακόμη και χιουμοριστικά και έχουν δημιουργηθεί με διάφορες τεχνικές και χρωματική παλέτα, με βάση τις εικαστικές αναζητήσεις και την καλλιτεχνική ιδιοσυγκρασία του κάθε καλλιτέχνη. Τα έργα αυτά εκφράζουν συναισθήματα, θίγουν μνήμες και μας καλούν να ευαισθητοποιηθούμε σχετικά με καίρια ζητήματα που αφορούν τη διατροφή. Τέτοια είναι: η σημασία της υγιεινής διατροφής αλλά και οι επιπτώσεις της ανθυγιεινής πχ η υπερκατανάλωση γλυκών, κρέατος, ή πρόχειρου φαγητού, αυτό που λέμε junk food, ζητήματα όπως είναι η αξία του νερού που αποτελεί ύψιστης σημασίας αγαθό για τη διατήρηση της ζωής και την ανάπτυξη κάθε κοινωνίας, την αξία του λαδιού που αποτελεί σημαντικό συστατικό της Μεσογειακής δίαιτας, των αφεψημάτων, του αλατιού που αποτελεί συστατικό πληθώρας τροφίμων αλλά και συντήρησής τους, του ασβεστίου που αποτελεί βασικό στοιχείο των οστών μας, αλλά και του μητρικού θηλασμού. Η υγεία μας, εν τέλει, συναρτάται άμεσα με αυτό που τρώμε και αυτό αποτυπώνεται σε κάποια από τα έργα, όπως πχ στο έργο με τίτλο «Είσαι ότι τρως». Άλλα έργα αποτυπώνουν ζητήματα όπως είναι οι διαταραχές στην πρόσληψη της τροφής, πχ η συναισθηματική υπερφαγία και η ψυχογενής ανορεξία. Θέματα όπως είναι οι κοινωνικές πτυχές της διατροφής, πχ η σημασία του τραπεζιού ως σημείο συνάντησης, ένα καλοστρωμένο τραπέζι ή αντίθετα ένα βρώμικο περιβάλλον εστίασης, η τάση να κρατάμε τις συνταγές μυστικές, αλλά και η συμβολή του φαγητού στις ανθρώπινες σχέσεις και στις αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων, μέχρι και η παραλλαγή έργων σημαντικών ζωγράφων που το έργο τους απεικονίζει την εμφανή επιρροή της διατροφής στην κοινωνική μας ζωή. Ακόμη θίγεται το τεράστιο πρόβλημα της πείνας αλλά και η παγκόσμια αλληλεγγύη που χρειάζεται για να ξεπεραστεί. Επίσης, ένα άλλο πολύ σημαντικό ζήτημα που αποτυπώνεται είναι η διατροφική μας συμπεριφορά σε σχέση με το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα, η υπερκατανάλωση και οι επιπτώσεις της σε αυτό, ακόμη και η θέση μας στην τροφική αλυσίδα. Άλλα έργα πάλι παρουσιάζουν την ομορφιά των ειδών της διατροφής μέσα από τα σχήματα και τα χρώματα τους, φωτογραφίες ή κολλάζ και άλλα παρουσιάζουν αντικείμενα που εξυπηρετούν τη διατροφή. Μέχρι και έμπνευση από τη Οδύσσεια εντοπίζουμε σε κάποια έργα, με αναφορά στους κοιλιόδουλους συντρόφους του Οδυσσέα, αλλά και σχόλιο για το έργο του καλλιτέχνη Κατελάν με τη μπανάνα. Τέλος, ένα έργο, διαφέρει από τα υπόλοιπα και δεν εντάσσεται στο θέμα της διατροφής αλλά είναι αφιερωμένο στον εορτασμό για τα 30 χρόνια από τη λειτουργία του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιείται η έκθεση.

Εν τέλει, οι καλλιτέχνες έχουν καλύψει ένα πολύ ευρύ φάσμα των ζητημάτων που άπτονται του θέματος της διατροφής με τον δικό τους μοναδικό ευφάνταστο τρόπο, που σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει τους συσχετισμούς που προαναφέρθηκαν, καθώς η εικαστική δημιουργία έρχεται από το ασυνείδητο και δεν επιδέχεται υποχρεωτικά ερμηνεία, όπως επιδιώκουμε οι επιστήμονες.

Στην προσπάθεια να παρουσιάσουμε αυτήν την έκθεση έχουν συνεισφέρει με τα κείμενα τους η Εύη Γεωργιτσογιάννη, Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, καθώς και η Μερόπη Κοντογιάννη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κλινικής Διατροφής, τις οποίες ευχαριστώ από καρδιάς. Ευχαριστώ, επίσης, θερμά την Κατερίνα Σπηλιά, υπεύθυνη του γραφείου δημοσίων σχέσεων για την άριστη συνεργασία μας. Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ οφείλω στην αγαπητή πρύτανη του Πανεπιστημίου Μάρα Νικολαΐδου για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή της σε όλα τα στάδια καθώς και για τον ενθουσιασμό που έδειξε από την αρχή να ανοίξει τους χώρους του Πανεπιστημίου στο κοινό μέσω της τέχνης. Τέλος ευχαριστώ θερμά τον σύζυγο μου Νίκο Γιαννακούρη, Αναπληρωτή Καθηγητή Βιολογίας – Φυσιολογίας, συνοδοιπόρο από την αρχή σε αυτήν την προσπάθεια.

 

 

 ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ NutriDelicious Art

 

 

 

25 ΜΑΪΟΥ 2023-ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ NutriDelicious Art

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ELE 0400Μία εκπληκτική εμπειρία έζησαν το απόγευμα της Πέμπτης 25 Μαΐου 2023 οι πολυάριθμοι επισκέπτες της Ομαδικής Έκθεσης NutriDelicious Art, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο εορτασμού των τριάντα χρόνων από την ίδρυση του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και φιλοξενείται στους όμορφους χώρους του. Ένα μοναδικό καλλιτεχνικό γεγονός, το οποίο διοργανώθηκε από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και την επιμελήτρια της έκθεσης Δρ. Νίνα Φραγκοπούλου | Νίνα Φραγκοπούλου , π. Επίκ. Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πατρών, σε συνεργασία με 41 καλλιτέχνες και καλλιτέχνες.

Τα εγκαίνια της Ομαδικής Έκθεσης NutriDelicious Art οδήγησε στον δυναμικό χώρο συνάντησης των δύο κόσμων, της επιστήμης και της τέχνης, προσεγγίζοντας με μοναδικό τρόπο το θέμα της διατροφής. Μέσα από την παρουσίαση της έκθεσης από την επιμελήτρια, τις ομιλίες των προσκεκλημένων ομιλητών και την περιγραφή στα 51 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, κατασκευής και βίντεο στα τρία φουαγιά του Ιδρύματος, οι γυναίκες είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν, να προβληματιστούν, να ανταλλάξουν ιδέες και να κάνουν τους δημιουργικούς της πλούτο και τα μηνύματα.

Ανεξάρτητοι καλλιτέχνες και καλλιτέχνες, αλλά και από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, συνεργάστηκαν για να παρουσιάσουν μια συλλογή πρωτότυπων έργων τέχνης, δημιουργώντας έναν συναρπαστικό διάλογο ανάμεσα στην επιστήμη και στην καλλιτεχνική δημιουργία.

Μεταξύ των προσκεκλημένων ομιλητών στην εκδήλωση των εγκαινίων, ο Κοσμήτορας της ΑΣΚΤ, Καθηγητής Άγγελος Αντωνόπουλος, η καλλιτέχνιδα Ελένη Γκλίνου, π. Καθηγήτρια Γραφιστική του ΠΑΔΑ, τα έργα των κοσμούν τον εσωτερικό χώρο του κεντρικού κτιρίου του Ιδρύματος και η Αικατερίνη Πιζάνια, Δρ. Κοινωνιολογίας της Τέχνης και επιμελήτρια εκθέσεων.

Μεταξύ των επισκεπτών, ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα Xiao Junzheng, συνοδευόμενος από το Σύμβουλο Πολιτισμού Wang Ying, ο Πρύτανης της ΑΣΚΤ, Καθηγητής Νικόλαος Τρανός, αρκετοί συνοδοί και φίλοι των καλλιτεχνών/χνιδών και των μελών της ακαδημαϊκής μας κοινότητας.

Η Ομαδική Έκθεση NutriDelicious Art συνεχίζεται έως 20 Ιουλίου 2023, με προγραμματισμένες ξεναγήσεις στους χώρους του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, οι οποίες πρόκειται να ανακοινωθούν στο επόμενο διάστημα. Ανυπομονούμε να σας υποδεχθούμε στους χώρους του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου (φουαγιέ Κεντρικού Κτηρίου, Κτηρίου Πετρούτση και Αίθουσας Τελετών) και να σας παρέχουμε μια εμπειρία γεμάτη γνώση και πολιτισμό!

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 11:00 - 20:00, Ελεύθερη είσοδος

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΩΝ ΕΓΚΑΙΝΙΩΝ ΕΔΩ  (Επίσημο κανάλι του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου στο YouTube)

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ NutriDelicious Art

https://www.ertnews.gr/xorigies/nutridelicious-art-mia-omadiki-ekthesi-sto-xarokopeio-panepistimio/

 

https://www.efsyn.gr/epistimi/epistimonika-nea/391192_nutridelicious-art-otan-i-diatrofi-synanta-tin-tehni

 

https://www.protothema.gr/culture/article/1374703/harokopeio-panepistimio-diorganonei-ekthesi-me-erga-ebneusmena-apo-ti-diatrofi-deite-fotografies/

 

https://www.culturenow.gr/nutridelicious-art-h-diatrofi-synanta-tin-texni-se-omadiki-ekthesi-sto-xarokopeio-panepistimio/

 

https://www.art22.gr/%CE%B7-%CF%84%CE%AD%CF%87%CE%BD%CE%B7-

 

https://www.athensvoice.gr/politismos/eikastika/801870/nutridelicious-art-pos-sunduazodai-diatrofi-kai-tehni/

 

https://slpress.gr/politismos/to-fagito-empneei-eikastikoys-sto-diava-toy-chronoy/

 

Ολοκληρώθηκε η Εικαστική Έκθεση NutriDelicious Art στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο: επιστήμη και τέχνη συναντήθηκαν, χαρίζοντας μία μοναδική καλλιτεχνική εμπειρία!

Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε την επιτυχή ολοκλήρωση της Εικαστικής Έκθεσης NutriDelicious Art, με θέμα τη διατροφή, η οποία λειτούργησε στο πλαίσιο εορτασμού των τριάντα χρόνων από την ίδρυση του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και φιλοξενήθηκε στους χώρους του από τις 25 Μαΐου έως τις 20 Ιουλίου 2023.
Η εικαστική έκθεση, η οποία άφησε τις καλύτερες δυνατές εντυπώσεις και χάρισε μία μοναδική καλλιτεχνική εμπειρία στους επισκέπτες, ήταν αφιερωμένη στη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ τέχνης και επιστήμης, προσεγγίζοντας με μοναδικό τρόπο το καίριο θέμα της διατροφής. 41 σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες παρουσίασαν 51 πρωτότυπα έργα τέχνης και συγκέντρωσαν εξαιρετικά σχόλια και πολύ θετικές αντιδράσεις.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους καλλιτέχνες και τις καλλιτέχνιδες που μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους στην εικαστική έκθεση και δημιούργησαν μοναδικά έργα, που αποτέλεσαν διαρκή πηγή πνευματικής και καλλιτεχνικής έμπνευσης και των οποίων η απουσία από τους χώρους του Πανεπιστημίου είναι ήδη ιδιαίτερα αισθητή!
Επίσης, ευχαριστούμε πολύ την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους επισκέπτες που με την παρουσία τους τίμησαν την εικαστική έκθεση.
Τέλος, ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουμε στην επιμελήτρια Δρ. Νίνα Φραγκοπούλου για την άψογη οργάνωση και τη συνεχή υποστήριξη καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, την Αν. Καθηγήτρια Κλινικής Διατροφής Μερόπη Κοντογιάννη και την Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης και του Πολιτισμού Ευαγγελία Γεωργιτσογιάννη για τη συμβολή τους στην απόλυτα επιτυχή έκβασή της.

 

NutriDelicious Art - Κείμενο της Καθηγήτριας Ιστορίας της Τέχνης και του Πολιτισμού Ευαγγελίας Γεωργιτσογιάννη

Η διατροφή, άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιβίωση του ανθρώπου, αλλά και με το ψυχικό του κόσμο, την κοινωνική ζωή, την οικονομία και τον πολιτισμό, καθώς και θέμα με υψηλότερο συμβολισμό σε θρησκείες και φιλοσοφικά ρεύματα, αποτελεί διαχρονική πηγή έμπνευσης στην τέχνη. Τρόφιμα και σκηνές που σχετίζονται με το φαγητό έχουν απεικονιστεί σε πληθώρα έργων, σε έργα ρεαλιστικά και σε καθημερινές απεικονίσεις σκηνών της ζωής, στις λεγόμενες “νεκρές φύσεις”, στη θρησκευτική ζωγραφική, σε έργα με μεταφυσικό ή κοινωνικό περιεχόμενο, καθώς και στη μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη. Τα σχήματα και τα χρώματα των ών διατροφής, η δυνατότητα ειδοποίησης ως σύμβολα που αντιπροσωπεύουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, αρετές ή αξίες, καθώς και η σχέση του ανθρώπου με την τροφή κατέστησαν τη διατροφή προσφιλών θέματος των εικαστικών καλλιτεχνών.

Η έκθεση λειτουργεί στο πλαίσιο του εορτών των τριάντα χρόνων από την ίδρυση του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, δεδομένου ότι η επιστήμη της διατροφής αποτελεί έναν από τους τομείς που θεραπεύει το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το οποίο υπήρξε πρωτοπόρος στην ενασχόληση με την επιστήμη αυτή στον ελληνικό ακαδημαϊκό χώρο. Η έκθεση NutriDelicious Art βασίζεται σε μια ιδέα της Νίνας Φραγκοπούλου, Δρ. Θαλάσσιας Οικολογίας και Επιμελήτριας Εκθέσεων που συνδυάζουν την επιστήμη με την τέχνη. Στην έκθεση συμμετέχουν σαράντα ένας εικαστικός καλλιτέχνες με έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, κατασκευών και βίντεο, που εκφράζουν συναισθήματα, απηχούν μνήμες και θίγουν σύγχρονα προβλήματα σχετικά με τη διατροφή, όπως τις ψυχολογικές της προεκτάσεις, τον καταναλωτισμό, τη βιομηχανοποίηση της τροφής και τις περιβαλλοντικές της. Τα έργα αυτά, εκτός από την καλλιτεχνική σημασία και τα συναισθήματα που μας ενδιαφέρουν, μας καλούν να ευαισθητοποιηθούμε σχετικά με τα ζητήματα που άπτονται της διατροφής, όπως η της υγιεινής διατροφής, η υπερκατανάλωση κρέατος, η σπατάλη τροφίμων και η ανθυγιεινή διατροφή καθώς και οι διαταραχές στην πρόσληψη της τροφής, ς και άλλα. Η έκθεση αποτελεί ένα κρίκο που συνδέει την τέχνη με την επιστήμη στη διατροφή της, ένας τομέας για την επιβίωση όχι μόνο του ανθρώπινου είδους, αλλά και του πλανήτη. Για τον λόγο αυτό, απευθύνεται τόσο σε ειδικούς όσο και στο ευρύτερο κοινό και ιδιαίτερα στους νέους,

NutriDelicious Art - Κείμενο Ευαγγελίας Γεωργιτσογιάννη Καθηγήτρια, Ιστορία της Τέχνης

Η διατροφή, άρρηκτα συνδεδεμένη με την ανθρώπινη επιβίωση, αλλά και με τον ψυχικό κόσμο, την κοινωνική ζωή, την οικονομία και τον πολιτισμό του ανθρώπου, καθώς και ένα θέμα με υψηλούς συμβολισμούς στις θρησκείες και τα φιλοσοφικά ρεύματα, αποτελεί διαχρονική πηγή έμπνευσης στην τέχνη. Σκηνές φαγητού και φαγητού έχουν αποτυπωθεί σε πολυάριθμα έργα τέχνης, σε ρεαλιστικά έργα και απεικονίσεις σκηνών της καθημερινής ζωής, στις λεγόμενες «νεκρές φύσεις», στη θρησκευτική ζωγραφική, σε έργα με μεταφυσικό ή κοινωνικό περιεχόμενο, καθώς και σε μοντέρνα και σύγχρονη τέχνη. Τα σχήματα και τα χρώματα των τροφίμων, η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν ως σύμβολα που αντιπροσωπεύουν ορισμένα χαρακτηριστικά, αρετές ή αξίες, καθώς και η ανθρώπινη σχέση με τα τρόφιμα, έκαναν τη διατροφή αγαπημένο θέμα των εικαστικών. Αυτό το θέμα περιλαμβάνει την έκθεση Nutri Delicious Art, που έχει ως άξονα την όσμωση της διατροφής με την τέχνη. Η έκθεση λειτουργεί στο πλαίσιο του εορτασμού των τριάντα χρόνων από την ίδρυση του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, δεδομένου ότι η επιστήμη της διατροφής είναι ένας από τους τομείς που ασχολήθηκε το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το οποίο πρωτοστάτησε στην ενασχόληση με αυτή την επιστήμη στον ελληνικό ακαδημαϊκό χώρο. Η έκθεση NutriDelicious Art βασίζεται σε μια ιδέα της Νίνας Φραγκοπούλου, PhD Θαλάσσιας Οικολογίας και επιμελήτριας Εκθέσεων, που συνδυάζει την επιστήμη με την τέχνη. Σαράντα ένας εικαστικοί καλλιτέχνες συμμετέχουν στην έκθεση με πίνακες, γλυπτά και βίντεο, που εκφράζουν συναισθήματα, απηχούν μνήμες και πραγματεύονται σύγχρονα ζητήματα που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως οι ψυχολογικές επιπτώσεις, ο καταναλωτισμός, η εκβιομηχάνιση των τροφίμων και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της. Αυτά τα έργα, Εκτός από την καλλιτεχνική τους σημασία και τα συναισθήματα που μας δημιουργούν, μας καλούν να ευαισθητοποιήσουμε για βασικά ζητήματα που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως η σημασία της υγιεινής διατροφής, η υπερκατανάλωση κρέατος, η σπατάλη τροφίμων και η ανθυγιεινή διατροφή, οι διατροφικές διαταραχές όπως η υπερφαγία και η νευρική ανορεξία, η σημασία του νερού και του θηλασμού, οι διατροφικές σχέσεις, η κοινωνική και ανθυγιεινή διατροφή. Η έκθεση είναι ένας κρίκος που συνδέει την τέχνη και την επιστήμη στον τομέα της διατροφής, ένα κρίσιμο πεδίο για την επιβίωση όχι μόνο του ανθρώπινου είδους, αλλά και ολόκληρου του πλανήτη. Για το λόγο αυτό, απευθύνεται τόσο σε ειδικούς όσο και στο ευρύ κοινό, ιδιαίτερα στους νέους, με απώτερο στόχο να εισαγάγει την ομορφιά της τέχνης και την ικανότητά της να στέλνει μηνύματα και να προβληματίζεται σε εμβληματικά θέματα, όπως αυτό της διατροφής. μας καλούν να ευαισθητοποιήσουμε για βασικά ζητήματα που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως η σημασία της υγιεινής διατροφής, η υπερκατανάλωση κρέατος, η σπατάλη τροφίμων και η ανθυγιεινή διατροφή, οι διατροφικές διαταραχές όπως η υπερφαγία και η νευρική ανορεξία, η σημασία του νερού και του θηλασμού, οι διατροφικές σχέσεις, οι κοινωνικές πτυχές της διατροφής και άλλα. Η έκθεση είναι ένας κρίκος που συνδέει την τέχνη και την επιστήμη στον τομέα της διατροφής, ένα κρίσιμο πεδίο για την επιβίωση όχι μόνο του ανθρώπινου είδους, αλλά και ολόκληρου του πλανήτη. Για το λόγο αυτό, απευθύνεται τόσο σε ειδικούς όσο και στο ευρύ κοινό, ιδιαίτερα στους νέους, με απώτερο στόχο να εισαγάγει την ομορφιά της τέχνης και την ικανότητά της να στέλνει μηνύματα και να προβληματίζεται σε εμβληματικά θέματα, όπως αυτό της διατροφής. μας καλούν να ευαισθητοποιήσουμε για βασικά ζητήματα που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως η σημασία της υγιεινής διατροφής, η υπερκατανάλωση κρέατος, η σπατάλη τροφίμων και η ανθυγιεινή διατροφή, οι διατροφικές διαταραχές όπως η υπερφαγία και η νευρική ανορεξία, η σημασία του νερού και του θηλασμού, οι διατροφικές σχέσεις, οι κοινωνικές πτυχές της διατροφής και άλλα. Η έκθεση είναι ένας κρίκος που συνδέει την τέχνη και την επιστήμη στον τομέα της διατροφής, ένα κρίσιμο πεδίο για την επιβίωση όχι μόνο του ανθρώπινου είδους, αλλά και ολόκληρου του πλανήτη. Για το λόγο αυτό, απευθύνεται τόσο σε ειδικούς όσο και στο ευρύ κοινό, ιδιαίτερα στους νέους, με απώτερο στόχο να εισαγάγει την ομορφιά της τέχνης και την ικανότητά της να στέλνει μηνύματα και να προβληματίζεται σε εμβληματικά θέματα, όπως αυτό της διατροφής. υπερκατανάλωση κρέατος, σπατάλη τροφίμων και ανθυγιεινή διατροφή, διατροφικές διαταραχές όπως η υπερφαγία και η νευρική ανορεξία, η σημασία του νερού και του θηλασμού, οι διατροφικές σχέσεις, οι κοινωνικές πτυχές της διατροφής και άλλα. Η έκθεση είναι ένας κρίκος που συνδέει την τέχνη και την επιστήμη στον τομέα της διατροφής, ένα κρίσιμο πεδίο για την επιβίωση όχι μόνο του ανθρώπινου είδους, αλλά και ολόκληρου του πλανήτη. Για το λόγο αυτό, απευθύνεται τόσο σε ειδικούς όσο και στο ευρύ κοινό, ιδιαίτερα στους νέους, με απώτερο στόχο να εισαγάγει την ομορφιά της τέχνης και την ικανότητά της να στέλνει μηνύματα και να προβληματίζεται σε εμβληματικά θέματα, όπως αυτό της διατροφής. υπερκατανάλωση κρέατος, σπατάλη τροφίμων και ανθυγιεινή διατροφή, διατροφικές διαταραχές όπως η υπερφαγία και η νευρική ανορεξία, η σημασία του νερού και του θηλασμού, οι διατροφικές σχέσεις, οι κοινωνικές πτυχές της διατροφής και άλλα. Η έκθεση είναι ένας κρίκος που συνδέει την τέχνη και την επιστήμη στον τομέα της διατροφής, ένα κρίσιμο πεδίο για την επιβίωση όχι μόνο του ανθρώπινου είδους, αλλά και ολόκληρου του πλανήτη. Για το λόγο αυτό, απευθύνεται τόσο σε ειδικούς όσο και στο ευρύ κοινό, ιδιαίτερα στους νέους, με απώτερο στόχο να εισαγάγει την ομορφιά της τέχνης και την ικανότητά της να στέλνει μηνύματα και να προβληματίζεται σε εμβληματικά θέματα, όπως αυτό της διατροφής. Η έκθεση είναι ένας κρίκος που συνδέει την τέχνη και την επιστήμη στον τομέα της διατροφής, ένα κρίσιμο πεδίο για την επιβίωση όχι μόνο του ανθρώπινου είδους, αλλά και ολόκληρου του πλανήτη. Για το λόγο αυτό, απευθύνεται τόσο σε ειδικούς όσο και στο ευρύ κοινό, ιδιαίτερα στους νέους, με απώτερο στόχο να εισαγάγει την ομορφιά της τέχνης και την ικανότητά της να στέλνει μηνύματα και να προβληματίζεται σε εμβληματικά θέματα, όπως αυτό της διατροφής. Η έκθεση είναι ένας κρίκος που συνδέει την τέχνη και την επιστήμη στον τομέα της διατροφής, ένα κρίσιμο πεδίο για την επιβίωση όχι μόνο του ανθρώπινου είδους, αλλά και ολόκληρου του πλανήτη. Για το λόγο αυτό, απευθύνεται τόσο σε ειδικούς όσο και στο ευρύ κοινό, ιδιαίτερα στους νέους, με απώτερο στόχο να εισαγάγει την ομορφιά της τέχνης και την ικανότητά της να στέλνει μηνύματα και να προβληματίζεται σε εμβληματικά θέματα, όπως αυτό της διατροφής.

NutriDelicious Art - Κείμενο της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Κλινικής Διατροφής Μερόπης Κοντογιάννη

Η διατροφή του ανθρώπου είναι η διαδικασία κατά την οποία ουσίες που βρίσκονται στα τρόφιμα μετασχηματίζονται σε ιστούς του ανθρώπινου σώματος και παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό για τη διενέργεια ενός ευρέος φάσματος σωματικών και πνευματικών λειτουργιών που απαρτίζουν την ανθρώπινη ζωή. Οι ουσίες αυτές (θρεπτικά συστατικά) κατηγοριοποιούνται σε 6 κατηγορίες (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπίδια, βιταμίνες, μετάλλα και ιχνοστοιχεία, και φυσικά νερό). Οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λιπίδια είναι τα συστατικά που αποδίδουν ενέργεια στον οργανισμό και συνεισφέρουν στο χτίσιμο των ιστών, καθώς και στη λειτουργία μυριάδων φυσιολογικών και μεταβολικών δραστηριοτήτων οι οποίες υποστηρίζουν τη ζωή. Αντιθέτως, οι βιταμίνες, τα μετάλλα και τα ιχνοστοιχεία δεν αποδίδουν ενέργεια, αλλά διευκολύνουν διάφορες μεταβολικές διεργασίες σε όλο τον οργανισμό. Όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά ο άνθρωπος λαμβάνει από τη στιγμή της γέννησης του αρχικώς μέσω του μητρικού θηλασμού, που αποτελεί την κεντρική τροφή για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής και αναφαίρετο δικαίωμα κάθε βρέφους, και κατόπιν από 7 διαφορετικές ομάδες τροφίμων και ροφημάτων, ήτοι (1) τα δημητριακά, (2) τα όσπρια, (3) τα όσπρια (3) υγά, (6) το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, (7) τα λίπη και έλαια. Επίσης, θρεπτικά συστατικά προσλαμβάνουμε και από ροφήματα όπως ο καφές και τα αλκοολούχα ποτά. και κατόπιν από 7 διαφορετικές ομάδες τροφίμων και ροφημάτων, ήτοι (1) τα δημητριακά, (2) τα όσπρια, (3) τα λαχανικά, (4) τα φρούτα, (5) το κρέας/ πουλερικά/ ψάρια και αυγά, (6) το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, (7) τα λίπη και έλαια. Επίσης, θρεπτικά συστατικά προσλαμβάνουμε και από ροφήματα όπως ο καφές και τα αλκοολούχα ποτά. και κατόπιν από 7 διαφορετικές ομάδες τροφίμων και ροφημάτων, ήτοι (1) τα δημητριακά, (2) τα όσπρια, (3) τα λαχανικά, (4) τα φρούτα, (5) το κρέας/ πουλερικά/ ψάρια και αυγά, (6) το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, (7) τα λίπη και έλαια. Επίσης, θρεπτικά συστατικά προσλαμβάνουμε και από ροφήματα όπως ο καφές και τα αλκοολούχα ποτά.

Ανάλογα με το γεωγραφικό, πολιτισμικό και θρησκευτικό υπόβαθρο των ατόμων και κατ' επέκταση οι λαοί συνδυάζουν την κατανάλωση των τροφίμων στο πλαίσιο των λεγόμενων διατροφικών προτύπων. Στη χώρα μας, το πλέον διαδεδομένο διακοσμητικό πρότυπο είναι η γνωστή από παλιά Μεσογειακή δίαιτα, ένας τρόπος διατροφής πάρα πολλά αποδεδειγμένα με την υγεία, αλλά ο ελληνικός λαός έχει σε μεγάλο βαθμό εγκαταλείψει δεχόμενους επιρροές από τις δυτικές κοινωνίες και τη βιομηχανοποίηση της διατροφής.

Η διατροφή αποτελεί κρίσιμο κομμάτι της υγείας και ανάπτυξης. Μια καλύτερη και ισορροπημένη διατροφή εξασφαλίζει βελτιωμένη υγεία σε βρέφη, παιδιά και εφήβους συμβάλλοντας στη βέλτιστη ανάπτυξη του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου. Κατά την ενήλικη ζωή, η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή εξασφαλίζει προστασία έναντι πολλών ασθενειών όπως των καρδιαγγειακών νοσημάτων, του σακχαρώδους διαβήτη, του καρκίνου και διαφόρων νευροεκφυλιστικών νοσημάτων (π.χ. άνοια), και έχει αυξημένη παραγωγικότητα και μακροζωία. Παράλληλα, στην τρίτη ηλικία, αλλά και σε πρωιμότερα κατά περίπτωση σταδίων της ζωής, μία τροποποιημένη διατροφή βοηθά στην αντιμετώπιση διαφόρων οξέων και χρόνιων νοσημάτων, προσφέροντας στους πάσχοντες καλύτερη υγεία και ποιότητα ζωής.

Στον σύγχρονο κόσμο δυστυχώς υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση με σημεία του πλανήτη (κυρίως οι ανεπτυγμένες χώρες) να πλήττονται από τις συνέπειες μίας υπερκατανάλωσης τροφής, που οδηγεί στο υπέρβαρο και την παχυσαρκία, και αυτά με τις σειρές τους σε πολλές ασθένειες, και σε άλλα σημεία να υπάρχουν πολλά άτομα που ζουν σε καθεστώς πείνας και παλεύουν με την καθημερινή τους ζωή. Το μεγάλο σύγχρονο στοίχημα είναι να εξασφαλιστεί για όλον τον πλανήτη η λεγόμενη επισιτιστική ασφάλεια, δηλαδή πρόσβαση για όλους και πάντα σε βιώσιμη (που δε θα επιβαρύνει τον πλανήτη) και οικονομικά προσιτή παροχή τροφής, διατροφικά επαρκή και ασφαλή, που θα εξασφαλίσει τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη και μία υγιή και παραγωγική ζωή. Η Επιστήμη της Διατροφής μελετά και ερευνά όλα τα παραπάνω με σκοπό να κατευθύνει τα άτομα, τους πληθυσμούς, και τις σχετικές πολιτικές στην κατανάλωση της ενδεδειγμένης δίαιτας με στόχο της προαγωγής της υγείας και του ευ ζην. Αντίστοιχα, το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας- Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και τα προπτυχιακά, αλλά και τα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών του, έχουν ως αποστολή την εκπαίδευση επιστημόνων που θα εφαρμόσουν την Επιστήμη της Διαιτολογίας-Διατροφής, με στόχο τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και των διατροφικών συνηθειών, τόσο με τους πληθυσμούς της. ς όσο και της θεραπείας.

NutriDelicious Art - Κείμενο Μερόπη Κοντογιάννη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κλινικής Διατροφής

Η ανθρώπινη διατροφή είναι η διαδικασία κατά την οποία ουσίες που βρίσκονται στα τρόφιμα μετασχηματίζονται στους ανθρώπινους ιστούς και παρέχουν ενέργεια στο σώμα για την εκτέλεση ενός ευρέος φάσματος σωματικών και πνευματικών λειτουργιών που συνιστούν την ανθρώπινη ζωή. Αυτές οι ουσίες (θρεπτικά συστατικά) κατηγοριοποιούνται σε 6 κατηγορίες (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λιπίδια, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και φυσικά νερό). Οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λιπίδια είναι τα θρεπτικά συστατικά που παρέχουν ενέργεια στο σώμα και συμβάλλουν στην οικοδόμηση των ιστών, καθώς και στη λειτουργία μυριάδων φυσιολογικών και μεταβολικών δραστηριοτήτων που υποστηρίζουν τη ζωή. Αντίθετα, οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία δεν παρέχουν ενέργεια, αλλά διευκολύνουν διάφορες μεταβολικές διεργασίες σε όλο το σώμα. Οι άνθρωποι προσλαμβάνουν όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά από τη στιγμή της γέννησης, αρχικά μέσω του θηλασμού, που είναι η ιδανική τροφή για τους πρώτους έξι μήνες της ζωής και αναφαίρετο δικαίωμα κάθε βρέφους. Αργότερα στη ζωή, τα θρεπτικά συστατικά προσλαμβάνονται από επτά διαφορετικές ομάδες τροφίμων, συγκεκριμένα (1) δημητριακά, (2) όσπρια, (3) λαχανικά, (4) φρούτα, (5) κρέας/πουλερικά/ψάρια και αυγά, (6) γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, (7) λίπη και έλαια. Θρεπτικά συστατικά υπάρχουν επίσης σε ποτά όπως ο καφές και τα αλκοολούχα ποτά. Ανάλογα με το γεωγραφικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό υπόβαθρο, άτομα και πληθυσμοί συνδυάζουν την κατανάλωση ομάδων τροφίμων στο πλαίσιο διατροφικών προτύπων. Στη χώρα μας, το πιο διαδεδομένο διατροφικό μοτίβο είναι η πασίγνωστη μεσογειακή δίαιτα, ένας τρόπος διατροφής με πολλά αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία, που ωστόσο έχει σε μεγάλο βαθμό εγκαταλειφθεί από τον ελληνικό λαό.

Η διατροφή είναι ένα κρίσιμο μέρος της υγείας και της ανάπτυξης. Μια καλύτερη και ισορροπημένη διατροφή εξασφαλίζει βελτιωμένη υγεία σε βρέφη, παιδιά και εφήβους συμβάλλοντας στη βέλτιστη ανάπτυξη του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου. Κατά την ενηλικίωση, μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή εξασφαλίζει προστασία από πολλές ασθένειες όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, καρκίνο και διάφορες νευροεκφυλιστικές ασθένειες (π.χ. άνοια) και εξασφαλίζει αυξημένη παραγωγικότητα και μακροζωία. Παράλληλα, στους ηλικιωμένους, αλλά και σε πρώιμα στάδια της ζωής, ανάλογα με την περίπτωση, η τροποποιημένη διατροφή συμβάλλει στη διαχείριση διαφόρων οξέων και χρόνιων παθήσεων, προσφέροντας στους πάσχοντες καλύτερη υγεία και ποιότητα ζωής.

Δυστυχώς, στον σύγχρονο κόσμο υπάρχει μεγάλη αντίφαση με μέρη του πλανήτη (κυρίως οι ανεπτυγμένες χώρες) να πλήττονται από τις συνέπειες της υπερκατανάλωσης φαγητού, που οδηγεί σε υπέρβαρο και παχυσαρκία και αυτές με τη σειρά τους σε πολλές ασθένειες, ενώ σε άλλα μέρη του κόσμου υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε κατάσταση πείνας και παλεύουν καθημερινά με τον υποσιτισμό. Το μεγάλο σύγχρονο στοίχημα είναι η διασφάλιση της λεγόμενης επισιτιστικής ασφάλειας για ολόκληρο τον πλανήτη, δηλαδή πρόσβαση για όλους και πάντα σε μια βιώσιμη (που δεν θα επιβαρύνει τον πλανήτη) και οικονομικά προσιτή τροφή, διατροφικά επαρκή και ασφαλή, που θα διασφαλίζει τη σωματική και πνευματική ανάπτυξη και κατά συνέπεια μια υγιή και παραγωγική ζωή. Η Επιστήμη Διατροφής μελετά και διερευνά όλα τα παραπάνω προκειμένου να κατευθύνει άτομα, πληθυσμούς, και σχετικές πολιτικές για την κατανάλωση της κατάλληλης διατροφής με στόχο την προαγωγή της υγείας και της ευεξίας. Αντίστοιχα, το Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και τα προγράμματα Bachelor και Master του έχουν ως κύρια αποστολή την εκπαίδευση επιστημόνων που θα εφαρμόσουν τις Επιστήμες της Διατροφής και της Διαιτολογίας, με στόχο τη βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και της διατροφικής κατάστασης ατόμων και ομάδων πληθυσμού, υγιών ή ασθενών, σε όλη τη διάσταση πρόληψης και θεραπείας.

Normal 0 false false false EL X-NONE X-NONE

Η ιδέα να παρουσιάσουμε την έκθεση “NutriDelicious Art” με θέμα τη διατροφή στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο βασίζεται καταρχάς στην πεποίθησή  μου για την αξία της σύγκλισης της τέχνης με την επιστήμη, στην πίστη μου για τους νέους ορίζοντες όπου μπορεί να οδηγήσει η επικοινωνία των καλλιτεχνών με τους επιστήμονες, προς όφελος και των δύο πλευρών. Το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο επιλέχθηκε ως ο καλύτερος κατά τη γνώμη μου Πανεπιστημιακός χώρος -πρότυπο για τα Ελληνικά Πανεπιστημιακά δεδομένα- στον οποίο η παρουσίαση μιας έκθεσης στους κοινόχρηστους χώρους του είναι εφικτή, και το θέμα επιλέχθηκε λόγω του ότι το Χαροκόπειο υπήρξε πρωτοπόρο στον ελληνικό ακαδημαϊκό χώρο στο αντικείμενο της διατροφής.

Τι καλύτερο από την παρουσίαση μιας έκθεσης που γεφυρώνει την τέχνη με την επιστήμη, στην περίπτωση μας τη διατροφή, στον λειτουργικό – βιωματικό της χώρο, σε ένα Πανεπιστήμιο γεμάτο φοιτητές και διδακτικό - ερευνητικό προσωπικό, στα φουαγιέ και στους διαδρόμους του.

Έτσι, έχουμε τη χαρά να παρουσιάσουμε 51 θαυμάσια έργα από σαράντα ένα σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες, που εκθέτουν στα τρία μεγάλα φουαγιέ του Πανεπιστημίου. Στο φουαγιέ του κεντρικού κτηρίου, όπου εκθέτουν 9 καλλιτέχνες/-ιδες, και στα δύο φουαγιέ του κτηρίου Πετρούτση. Στο ισόγειο του κτηρίου Πετρούτση εκθέτουν 11 καλλιτέχνες/-ιδες και έξω από την αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου εκθέτουν 21 καλλιτέχνες /-ιδες.

Τα έργα της έκθεσης, που εμπνέονται από τη διατροφή, είναι έργα ζωγραφικής, γλυπτικής και βίντεο και πολλά από αυτά δημιουργήθηκαν ειδικά για την έκθεση, ξεκινώντας από το 2019 που αρχίσαμε να την οργανώνουμε. Άλλα είναι ρεαλιστικά άλλα αλληγορικά, άλλα ακόμη και χιουμοριστικά και έχουν δημιουργηθεί με διάφορες τεχνικές και χρωματική παλέτα, με βάση τις εικαστικές αναζητήσεις και την καλλιτεχνική  ιδιοσυγκρασία του κάθε καλλιτέχνη. Τα έργα αυτά εκφράζουν συναισθήματα, θίγουν μνήμες και μας καλούν να ευαισθητοποιηθούμε σχετικά με καίρια ζητήματα που αφορούν τη διατροφή. Τέτοια είναι: η σημασία της υγιεινής διατροφής αλλά και οι επιπτώσεις της ανθυγιεινής πχ η υπερκατανάλωση γλυκών, κρέατος, ή πρόχειρου φαγητού, αυτό που λέμε junk food, ζητήματα όπως είναι η αξία του νερού που αποτελεί ύψιστης σημασίας αγαθό για τη διατήρηση της ζωής και την ανάπτυξη κάθε κοινωνίας, την αξία του λαδιού που αποτελεί σημαντικό συστατικό της Μεσογειακής δίαιτας, των αφεψημάτων, του αλατιού που αποτελεί συστατικό πληθώρας τροφίμων αλλά και συντήρησής τους, του ασβεστίου που αποτελεί βασικό στοιχείο των οστών μας, αλλά και του μητρικού θηλασμού. Η υγεία μας, εν τέλει, συναρτάται άμεσα με αυτό που τρώμε και αυτό αποτυπώνεται σε κάποια από τα έργα, όπως πχ στο έργο με τίτλο «Είσαι ότι τρως». Άλλα έργα αποτυπώνουν ζητήματα όπως είναι οι διαταραχές στην πρόσληψη της τροφής, πχ η συναισθηματική υπερφαγία και η ψυχογενής ανορεξία. Θέματα όπως είναι οι κοινωνικές πτυχές της διατροφής, πχ η σημασία του τραπεζιού ως σημείο συνάντησης, ένα καλοστρωμένο τραπέζι ή αντίθετα ένα βρώμικο περιβάλλον εστίασης, η τάση να κρατάμε τις συνταγές μυστικές, αλλά και η συμβολή του φαγητού στις ανθρώπινες σχέσεις και στις αναμνήσεις των παιδικών μας χρόνων, μέχρι και η παραλλαγή έργων σημαντικών ζωγράφων που το έργο τους απεικονίζει την εμφανή επιρροή της διατροφής στην κοινωνική μας ζωή. Ακόμη θίγεται το τεράστιο πρόβλημα της πείνας αλλά και η παγκόσμια αλληλεγγύη που χρειάζεται για να ξεπεραστεί. Επίσης, ένα άλλο πολύ σημαντικό ζήτημα που αποτυπώνεται είναι η διατροφική μας συμπεριφορά σε σχέση με το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα, η υπερκατανάλωση και οι επιπτώσεις της σε αυτό, ακόμη και η θέση μας στην τροφική αλυσίδα. Άλλα έργα πάλι παρουσιάζουν την ομορφιά των ειδών της διατροφής μέσα από τα σχήματα και τα χρώματα τους, φωτογραφίες ή κολλάζ και άλλα παρουσιάζουν  αντικείμενα που εξυπηρετούν τη διατροφή. Μέχρι και έμπνευση από τη Οδύσσεια εντοπίζουμε σε κάποια έργα, με αναφορά στους κοιλιόδουλους συντρόφους του Οδυσσέα, αλλά και σχόλιο για το έργο του καλλιτέχνη Κατελάν με τη μπανάνα. Τέλος, ένα έργο, διαφέρει από τα υπόλοιπα και δεν εντάσσεται στο θέμα της διατροφής αλλά είναι αφιερωμένο στον εορτασμό για τα 30 χρόνια από τη λειτουργία του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιείται η έκθεση.

Εν τέλει, οι καλλιτέχνες έχουν καλύψει ένα πολύ ευρύ φάσμα των ζητημάτων που άπτονται του θέματος της διατροφής με τον δικό τους μοναδικό ευφάνταστο τρόπο, που σε πολλές περιπτώσεις  ξεπερνάει τους συσχετισμούς που προαναφέρθηκαν, καθώς η εικαστική δημιουργία έρχεται από το ασυνείδητο και δεν επιδέχεται υποχρεωτικά ερμηνεία, όπως επιδιώκουμε οι επιστήμονες.

Στην προσπάθεια να παρουσιάσουμε αυτήν την έκθεση έχουν συνεισφέρει με τα κείμενα τους η Εύη Γεωργιτσογιάννη, Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, καθώς και η Μερόπη Κοντογιάννη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κλινικής Διατροφής, τις οποίες ευχαριστώ από καρδιάς. Ευχαριστώ, επίσης, θερμά την Κατερίνα Σπηλιά, υπεύθυνη του γραφείου δημοσίων σχέσεων για την άριστη συνεργασία μας. Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ οφείλω στην αγαπητή πρύτανη του Πανεπιστημίου Μάρα Νικολαΐδου για την εμπιστοσύνη και την υποστήριξή της σε όλα τα στάδια καθώς και για τον ενθουσιασμό που έδειξε από την αρχή να ανοίξει τους χώρους του Πανεπιστημίου στο κοινό μέσω της τέχνης. Τέλος ευχαριστώ θερμά τον σύζυγο μου Νίκο Γιαννακούρη, Αναπληρωτή Καθηγητή Βιολογίας – Φυσιολογίας, συνοδοιπόρο από την αρχή σε αυτήν την προσπάθεια.

Νίνα Φραγκοπούλου

Δρ. Θαλάσσιας Οικολογίας

π. Επίκ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Πατρών

Επιμελήτρια της έκθεσης